לקריאה על החלק הראשון של המשלחת
ממש לפני תחילת שנת הלימודים זכינו לארח את קבוצת הסטודנטים והסטודנטיות הגרמנים, רובם תלמידי עבודה סוציאלית ופעילים חברתיים בהמבורג, אצלם התארחנו בחלק הראשון של המשלחת הרב-תרבותית הסטודנטיאלית הראשונה של 'מבט'.
השבוע הזה, שהיה החלק השני והמסכם של המשלחת, היווה שיא של פעילות עבור הסטודנטים והסטודנטיות הערבים והיהודיות שלקחו חלק בתכניות הדיאלוג הרב-תרבותי שהעמותה מפעילה כבר 11 שנה במכללות ואוניברסיטאות שונות ברחבי הארץ.
במהלך השבוע הזה ביקשנו לעסוק בעומקה של המציאות הרב-תרבותית בארץ, להבין את המורכבויות השונות שהיא מציפה על רקע הסכסוך הישראלי-פלסטיני, להכיר מקרי בוחן בהם מתקיימת הרמוניה בין-תרבותית מול מקרים בהם מתקיימים מתיחויות וחיכוכים בין תרבויות, ולנסות לזהות את הסיבות לכך.
קיווינו כי בעקבות ההתנסות הזאת הסטודנטים והסטודנטיות ייצאו עם הכרות מזוויות שונות משהם הכירו עד כה על המציאות הרב-תרבותית במרחב, שהקבוצה מגרמניה תזכה להכרות ישירה עם מציאות החיים המורכבת והלא-מוכרת להם בישראל, וכי נצליח יחד לצאת מהמשלחת עם מסקנות אוניברסליות על רב-תרבותיות ותפיסה רחבה יותר על מה גורם לה לעבוד כל כך טוב במקומות מסויימים, ולמה היא כל כך מאיימת על הקיום היום-יומי באחרים.
ביומיים הראשונים של המשלחת התאכסנו בעיר חיפה, בה מתקיימים כמה ממקרי הבוחן המיוחדים והמעודדים ביותר של קיום רב-תרבותי בישראל.
זכינו להכיר את 'בית החסד' בחיפה, מוסד שיקומי לאסירים משוחררים ומרכז קהילתי שהוקם ב-1982 ע"י כמיל שחאדה, ועד היום מתופעל ע"י משפחתו. על אף שהמוסד ממוקם בחלק מהקומפלקס של הכנסיה היוונית-קתולית 'א-סיידה', הוא משרת גברים ונשים מכל הדתות המגזרים והזרמים. היה מרתק לשמוע מצוות המוסד על הפתרונות שהם מיישמים כדי להתמודד עם המורכבות האדירה הזאת. במיוחד היה מרגש לשמוע את חוויותיהם של חלק מהסטודנטים והסטודנטיות שהתנדבו במוסד במהלך השנה כחלק מהמלגה של תכנית הדיאלוג שלנו בחיפה – 'מנהיגות קהילתית יהודית ערבית'.
גם בירושלים בילינו יומיים במטרה להבין את המורכבות הרב-תרבותית והבין-דתית הספציפית לה.
סיירנו בעיר העתיקה, שם ביקרנו במקומות הקדושים ביותר לשלושת הדתות – יהדות, איסלאם ונצרות – והעמקנו בהיסטוריה ובתיאולוגיה העשירה והארוכה של העיר הזאת שעד היום מעצבת ונוכחת ביחסים הבין-תרבותיים בארץ ובמרחב, ביקרנו במוזיאון 'יד ושם' להנצחת זכר השואה על מנת להבין לעומק את חשיבותה של השואה באתוס הציוני של ישראל, ובהר הרצל כדי להשלים את האתוס ולקבל תמונה מודרנית והיסטורית שלו.
לבסוף נסענו לליפתא, שם נחשפנו לצד השני של המורכבות והכרנו את הנרטיב האחר על הקמת המדינה והשפעותיו הקשות של נישול הלאום הפלסטיני עד היום.
ביומיים האחרונים של הסיור התארחו הסטודנטיות והסטודנטים הגרמנים אצל הסטודנטיות המקומיות במטרה לחוות בצורה ישירה ובלתי מתווכת את חווית החיים הרב-תרבותית של הסטודנטים בישראל, מערערה שבנגב ועד נצרת בצפון, לבלות יחד ולאסוף חוויות אחרונות מהארץ לפני החזרה לגרמניה.
כמה מן הסטודנטיות שלקחו חלק במשלחת ביקשו לכתוב לנו על חוויותיהן.
מריה פהאר, סטודנטית מהמבורג מספרת:
"מה שהכי אהבתי במשלחת היה הקבוצה והשיחות העמוקות שקיימנו – על החיים, על החברה, היסטוריה, אומנות ועוד כל כך הרבה. הפתיחות של האנשים והכבוד העצום שניתן לדעות שונות איפשרו למשתתפים.ות לחלוק רגשות וסיפורים משפחתיים שחשפו את המורכבות של הקונפליקט, אותו ניסינו להבין. מה שלקחתי איתי הוא שהדיאלוג הוא אפשרי – ומרפא. וכמובן שלרקוד לאורך לילה קיצי בברלין עוזר לנו לשכוח את כל המחסומים שמבני הכח גורמים לנו להאמין שקיימים בינינו."
סלאם אגאבריה, סטודנטית ממכללת בית ברל מוסיפה:
"זכיתי להיות עם אחלה קבוצה, התחברנו כל כך מהר. היה מעניין לטייל איתם, לייצר כל מיני שיחות ולשמוע את המחשבות ונקודות המבט שלהם בנושא התערבבות תרבותית ודו קיום בישראל ובגרמניה. נחשפתי לתרבות חדשה ולעולם חדש, שגרם לי להתעניין, לחפש וללמוד על עוד תרבויות, זו חוויה חדשה בשבילי שיצרה בתוכי רצון להמשיך לחפש הלאה."
ענבל כהן, סטודנטית באוניברסיטת חיפה מסכמת:
"היה סופר כיף! להכיר אנשים חדשים, לטייל, לדבר על החיים ולקלוט איך דברים לאט לאט זזים בפנים תוך כדי. עם הזמן היה ברור שאנחנו מצליחים יותר לפתוח דברים מורכבים, השיא של זה היה מבחינתי כשדיברנו על החיים של יהודים וערבים בארץ."
לכל הדעות, הייתה משלחת מעשירה ומוצלחת, והסטודנטים חזרו לביתם מרוצים ומצויידים במודעות רב-תרבותית עמוקה ורחבה יותר. אנו מקוות כי זוהי תחילתה של מסורת וכי המשלחת הבאה תצליח לעמוד ואף להתעלות על הסטנדרטים הגבוהים שזו הציבה.
לקריאה נוספת על תכניות הדיאלוגים שלנו