רצינו לספר לכן ולכם על אירוע מאוד מיוחד ומרגש שזכינו לארגן החודש, בעיצומו של מבצע 'שומר חומות' ובעת שהתמונות המבהילות מהערים המעורבות שטפו את המסכים. החלטנו בצוות העמותה כי למען ההגנה על החיים המשותפים ועל מנת למצוא רגעים של תקווה בתוך המציאות המחרידה נכון, דווקא ובמיוחד לאור הקושי, להפגש ולדבר, לחלוק ולשתף.
בתגובה לקריאה שהוצאנו הגיעו למעלה מ-120 משתתפים, ערבים ויהודים, לשיח דיאלוגי בצל הקונפליקט, ממש רגע לפני הפסקת האש. סטודנטים מאוניברסיטת חיפה וממכללות, אנשי סגל אקדמי ומנהלי, ועוד חברים שישבו ב-7 מעגלי שיח מקבילים ובהנחייה משותפת של מנחים יהודים וערבים, ודיברו מלב אל לב – על הרגשות, החוויות והאתגרים של הימים הקשים שעברנו.
אחד ממשתתפי המפגש אמר בסיומו כי האירוע היה "תשובה דו-קיומית הולמת".
למען האמת, 'דו קיום' הוא לא המושג שבו אנו משתמשים בדרך כלל – המושג רומז על קיום מקביל, זה לצד זה, ואנחנו מדברים על קיום משותף וחיים משותפים, זה עם זה. אבל האמירה הזו שיקפה יפה את ההרגשה של רבים מן המשתתפים – שהיתה לנו הזכות להיות שותפים בעשייה שמציבה תשובה אפשרית למצב הנוראי של ההסלמה והלחימה, ועוזרת להתמודד עם התסכול, הכעס והפחד.
נאמר בכנות – האתגר הראשון במפגשי דיאלוג בשעת קונפליקט הוא להביא לשיח את המשתתפים, ובעיקר את החברים הערביים. האתגר השני הוא לקיים את השיח בצורה מכבדת, בטוחה ומשתפת. תודה רבה לכל המשתתפים, שהיו אמיצים, כנים ומחוייבים לקיום השיח, ובמיוחד לכ-40% מן החברים מן החברה הערבית והפלסטינית, שלא ויתרו על הדיאלוג.
נשיא האוניברסיטה פרופ' רון רובין דיבר בפתיחת האירוע על כך שאוניברסיטת חיפה מלמדת 'תואר ראשון בדו קיום' כבר 50 שנה. חברים רבים ציטטו והדהדו את האמירה, בבקשה ליצור יותר הזדמנויות לשיח וללמידה משותפת בתחום הזה, ולהכניס קורסי דיאלוג לתכנית הלימודים באופן רחב ומשמעותי.
אנו שמחות מאוד על הצלחת האירוע ומבטיחים לייצר עוד ועוד הזדמנויות למפגש ולדיאלוג, גם בשגרה וגם בהסלמה.
—
תודה רבה לשותפינו באוניברסיטת חיפה, לתכנית למנהיגות קהילתית יהודית ערבית, לדרך שירה בנק"י ולנקודת מפגש על התמיכה והשותפות באירגון 'נקודת מפגש חיפאית'.
תודה גם לשגרירות ארה"ב על התמיכה בפיתוח קהילת העמותה.