השנה האקדמית תשפ"א נפתחה, לאחר ההתנסות בסמסטר ב' של שנה שעברה, בסימן 'הזום' אשר מאתגר עשרות אלפי סטודנטים, מרצים, מנחי תכניות, מורים ואנשי חינוך בארץ. אף על פי כן, הצלחנו לזהות עוד בתחילת משבר הקורונה את השינויים באורח החיים והגבלות הריחוק החברתי שהביאה איתה הקורונה כהזדמנות דווקא לחזק את הבסיסים הקיימים, הפרויקטים השונים ולחדש קשר עם בוגרים וחברים וותיקים ולהחזירם לפעילות בקהילת העמותה המתפתחת.
גם מיזם שאג"י – שבט אחים גם יחד – חווה את פתיחת השנה הזאת כמאתגרת והמעבר לזום לא היה פשוט, אך הנחישות של המנחים והמנחות יחד עם הרצון ושיתוף הפעולה של המשתתפים הובילה דווקא לגדילה והתרחבות בפעילות.
שאג”י הוא מיזם חברתי ייחודי העוסק באיחוי השסעים בחברה הישראלית וביצירת שיח פתוח, סובלני ומקדם ע”י הפריה הדדית, היחשפות לאוכלוסיות השונות והפרכת הסטיגמות והדעות הקדומות הנפוצות בחברה, על ידי יצירת הזדמנות למפגש בין סטודנטים, לבין קבוצות שונות באוכלוסיה.
במסגרת המיזם מופעלים שני ענפי פעילות – 'שפה כגשר' – מפגשים בין יהודים וערבים ללמידה הדדית של שפות וענף נוסף המקיים מעגלי שיח בין חרדים, דתיים וחילוניים בשותפות עם מיזם "פלוגתא".
בנוסף לקבוצות השונות הפועלות כבר מספר שנים במוסדות להשכלה גבוהה, התווסף השנה מיזם חדש לתוכנית בזכות שני שגרירים צעירים מהתכנית השותפה שלנו 'שגרירי רוטשילד' בשם 'احكيني عبراني' (פירוש – 'דבר איתי עברית'), אשר יפגיש נשים יהודיות וערביות ללימוד משותף. הנשים היהודיות במיזם יעזרו לנשים הערביות לחזק את רמת העברית שלהן, צורך חשוב שעולה שוב ושוב בקרב סטודנטיות וסטודנטים דוברי ערבית הנאלצים להתמודד לראשונה עם עברית ברמה אקדמית, ובהתאמה הנשים הערביות ילמדו את הסטודנטיות היהודיות על התרבות שלהן, ויעזרו להן לנהל שיחות יום יומיות בשפה הערבית.
בנוסף, נוכח החשיבות הגוברת של המרחב הווירטואלי כמרחב בלעדי, התחלנו לעדכן על הפעילות של שאג"י באופן שוטף במדיה, לתפעל את עמוד הפייסבוק של המיזם באופן עקבי ואפילו פתחנו עמוד אינסטגרם שמשתף בתמונות מהפעילויות והמפגשים.
בחודש האחרון העלנו סדרת פוסטים חדשה, בהשראת סדרת הפוסטים 'הכר את הבוגר' אשר העלנו בשנה שעברה, שמתמקדת ומספרת על בוגרים נבחרים מתוכניות שאג"י השונות, מביאה סיפורים של מנחים ומנחות בתכנית ומשתפת סטודנטים וסטודנטיות שמספרים על ההתנדבות שלהם.
אריאל, מנחה בתוכנית שאג"י במכללת רופין, מספרת לנו על החוויות שלה מפתיחת השנה המיוחדת:
"בתור מנחה השנה כבר הספקתי להרכיב קבוצה מדהימה של סטודנטים, שמתעניינים בלהכיר ובעיקר בלשנות את המציאות. כל אחד מהם שונה מהאחר באמונה שלו, במקום בו הוא גדל, אפילו במקצועות הלימוד, אבל כולם רוצים לעשות שינוי בחברה הישראלית – לשמוע ולהשמיע, ולאחות את הפילוג שהם מרגישים מול עיניהם בתקשורת, בחינוך ובכל דבר אחר בחיינו.
למרות הזום הצלחנו לעשות לא מעט. הספקנו לעשות מפגש עם הסטודנטים בנושא 'יהדות כתרבות', מפגש משותף של היכרות ודיון בסגנון 'סליחה על השאלה' ואפילו מפגש בנושא 'בסיס הקונפליקט וההקשר להיום'."
גם טל סימן טוב, שפעילה בתכנית כבר שנתיים וכיום מנחה את תוכנית שאג"י במרכז הבינתחומי, שיתפה אותנו על תחילת הפעילות:
"אני חוזרת לשאג"י השנה בתור מנחה לאחר שבשנה שעברה עברתי התנסות מלאת שיח וחוויות בתור משתתפת. אני מאוד נרגשת לשמוע את המשתתפים, לצפות בוויכוחים, ההסכמות, ההבנות, אני מחכה לשמוע על תובנות, על דברים חדשים שנלמד במהלך המפגשים. למרות שאת השנה הקרובה אנחנו פותחים בזום אספנו קבוצה מיוחדת של (א)נשים שצמאים לשיח אחר, שונה, מלמד ופתוח. אני נרגשת לקראת החוויות שעומדות בפנינו ויודעת שנדע להתמודד עם כל מכשול ואתגר.
בסוף המפגש תמיד עולה המשפט 'עכשיו אני יכול להבין אותם' וזה כיף לראות שלמרות השוני והפערים במחשבה אנחנו מצליחים לדבר, לתקשר ולפעמים אפילו להסכים.
בעיניי זאת הזדמנות מדהימה לשמוע את דעותיהם של אלו ששונים ממני ובסוף למצוא גם נקודות של מכנה משותף."
איזה כיף שיש לנו כזה צוות מופלא של מנחים, מנחות, אנשי תוכן ודיגיטל, סטודנטים וסטודנטיות שעושות כזאת עבודה מדהימה ומביאים תקווה לשינוי המציאות.
הישארו מעודכנים ועקבו אחרי ערוצי התוכן השונים של שאג"י ברשתות החברתיות:
לעמוד הפייסבוק של מיזם שאג"י – שבט אחים גם יחד
לעמוד האינסטגרם החדש של מיזם שאג"י – שבט אחים גם יחד
—
אנו מודים לכל השותפים שלנו במוסדות הלימוד השונים:
היח' למעורבות חברתית באוני' חיפה, היח' למעורבות חברתית באוני' העברית, דיקנאט הסטודנטים באוני' בן גוריון, אגודת הסטודנטים בטכניון, היחידה ליזמות ומעורבות חברתית המרכז האקדמי רופין, דיקנאט הסודנטים במכללה למנהל, המרכז הבינתחומי בהרצליה.וכמובן תודה גדולה והערכה לשותפים שלנו מפלוגתא בהובלה והתפעול של הפעילות שלנו בענף חרדים-דתיים-חילונים בתכנית.