רצינו לשתף אתכן ואתכם בשלל הפעילויות והאירועים המדהימים שצמחו מתוך קהילת מבט בסמסטר האחרון. מהלך פיתוח הקהילה שהתחלנו בתחילת הקורונה הבשיל והתפתח ברשת הדיגיטלית, במפגשים הווירטואלים ובשיח בקבוצת הקהילה שלנו בפייסבוק, וזה מאוד מרגש לצפות בתוצאות שלו בשטח עכשיו כשהוסרו ההגבלות הבריאותיות.
מיזם 'שיחת נפש' – שיח בריא על בריאות הנפש
המיזם הראשון שרצינו לשתף בו שרקם עור וגידים במהלך הסמסטר הוא מיזם 'שיחת נפש' שמובילה נטעלי, מלגאית ופעילה בקהילת העמותה. המיזם, שמטרתו העלאת מודעות לבריאות הנפש ולמתמודדים עם הפרעות נפשיות, קיים כבר שני מפגשים ואפילו ראיין את מלך זילברשלג בכנס הדיגיטלי שקיימנו בתחילת הסמסטר.
במפגש האחרון של התכנית זכינו להפגש עם שלו דורון, אשר מתמודד עם פוסט טראומה מאז מבצע 'צוק איתן' ושיתף אותנו באומץ ופתיחות על חווית ההתמודדות שלו.
היה חשוב ושונה לשמוע וללמוד על ההתמודדות במפגש אישי עם שלו, ומאוד חשוב שהיו בקהל חברים מכל החברה הישראלית, יהודים וערבים. הלמידה המשותפת והשיח הפתוח והמשתף על בריאות הנפש בקהילה, כולל היבטים בין תרבותיים שלה, הוא אתגר חשוב ולמידה מאוד משמעותית עבור כולנו.
שפרעם עיר של כולם – סיור עם 'שוף אל נוף'
כתבנו כבר בעבר על מיזם 'שוף אל נוף' – מיזם בהובלת סטודנטים מקהילת מבט שמארגנים טיולים וסיורים רב-תרבותיים, וכבר זכינו לטייל ללא מעט מקומות מעניינים גם במהלך המגפה. לאחרונה זכינו לסייר עם קבוצה נהדרת בשפרעם בסיור מעניין במיוחד. עלי שעאר ונעה ללום, מובילי הסיור וסטודנטים בתכנית למנהיגות קהילתית יהודית ערבית באוניברסיטת חיפה כתבו לנו עליו:
"נושא ומיקום הסיור נבחרו מאחר ועלי גדל בעיר ורצה להכניס אותנו לתוך עולמו האישי תוך כדי ראייה רב תרבותית מעניינת. במהלך הכנת הסיור גילינו עיר בעלת היסטוריה מרהיבה הכוללת מרכז עיר הכולל בתוכו ארבעה מרכזי דת שונים עם מכנה משותף אחד – קבלה.
הסיור נדחה מספר פעמים בעקבות המצב הבטחוני הקשה ששרר בארץ עד לפני מספר שבועות אך בסופו של דבר התקיים בצורה מלאה עם האמירה – דווקא כאן ועכשיו חשוב להדגים קיום משותף ושיוויוני.
וכך, הלכנו בשישי האחרון קבוצה מעורבת של יהודים וערבים בעיר, ביקרנו בבית הכנסת, במסגד ובכנסיה (כולם במרחק של פחות מ200 מטר אחד מהשני). בהמשך ביקרנו גם בבית הקפה שנבנה בתוך אחד הבתים העתיקים בעיר וכמובן גם בגלידת שפרעם האייקונית.
המשכנו לאיזור השוק הישן שם פגשנו את עיסאם, נציג עיריית שפרעם שהסביר לנו על המבנים הישנים וסיפורם וליווה אותנו למצודתו של ד'אהר אלעומר. במצודה הסביר לנו עיסאם על ההיסטוריה של המקום ועל שאיפות העיר לייצר אטרקציות תיירותיות על מנת למשוך לעיר שפרעם מבקרים נוספים ולאפשר להם ללמוד ולהנות מההיסטוריה העשירה של העיר.
בסיור הכרנו את האנשים שעומדים מאחורי אותם מקומות ושומרים על העבר של העיר למען הדורות הבאים.
החוויה הייתה עשירה בכיף, ידע חדש ובתרבות. אנשי העיר קיבלו אותנו בשמחה רבה ולמרות השמש החמה נהנינו מכל רגע. אנו מודים על ההזדמנות שניתנה לנו ומקווים שהפרויקט יצבור תהודה כדי שנוכל להמשיך לסייר במקומות שונים ומגוונים ברחבי הארץ."
אירוע הקיץ של פוזיטיב
נסיים באירוע המדהים של פוזיטיב בחיפה. פוזיטיב היא יוזמה השואפת ליצור מפגשי מוזיקה, אמנות ותרבות משותפים בין קהילות שונות. את התכנית מובילה קבוצת סטודנטים מתוכנית מנהיגות קהילתית יהודית ערבית באוניברסיטת חיפה והיא אחת מן המיזמים המהנים ביותר של קהילת מבט.
הסטודנטים והסטודנטיות המוכשרים המובילים את המיזם אירגנו לאחרונה אירוע קיץ מיוחד וקסום על גג בניין בשכונת בת גלים בחיפה, בו זכינו להנות משלוש הופעות חיות של אמנים מוכשרים יחד עם קהל מאזינים גדול ומגוון.
ראשית הופיעו עיסא זעאתרה וורנד אנדריא, אשר ניגנו ושרו לנו מיצירותיהם. לאחר מכן נהננו מיצירות אינסטרומנטליות בהלחנתה של נעמי מגני ובביצועה יחד עם הפסנתרן פרג' סרור וקיבורק אסטפניאן. היצירות שהולחנו בהשראת מסורות עתיקות מהמזרח התיכון לצד מנגינות 'מודאליות' מהעולם הטורקי והערבי היו בעלות עומק מוזיקלי ייחודי. לבסוף, זכינו לגיחה מוזיקלית לתת היבשת ההודית בזכות ההרכב המיוחד 'באבא גאנש' שלקחו אותנו למסע מוזיקלי מיוחד עם המון גרוב, אילתור ואנרגיות שהפכו את ההופעה למסיבה מתפרצת.
תודה רבה למארגנים המסורים, למופיעים המוכשרים ולקהל המרים והמשמח. איזה כיף לסיים ככה את הסמסטר, עם מוזיקה טובה ועם שלל אירועים קהילתיים רב-תרבותיים החוגגים את החיים המשותפים ומחזירים שפיות לנפש ולסביבה.
—
תודה לשגרירות ארה"ב על התמיכה בפיתוח קהילת העמותה.