שוף אל נוף – סיור באל ע'אבסייה
במסגרת תוכנית הסיורים של 'שוף אל נוף' יצאנו לסיור במערב הגליל – מאתר שיירת יחיעם לכפר הנטוש אל ע'אבסייה, מרחב מעניין ומאתגר לסיור משותף של יהודים וערבים, וללמידה משותפת.
מספרים סאלח ויהל, מארגני הסיור מצוות שוף אל נוף:
התחלנו את הסיור באנדרטת שיירת יחיעם – שמענו על המארב, על אירוע הירי בשיירת הרכבים של כוחות ההגנה היהודיים בארץ ישראל. קיבלנו הסבר על איך נראתה ארץ ישראל והאזור באותה תקופה, ומה הביא את לוחמי ההגנה להגיע ליחיעם.
משם צעדנו לכפר אל ע'אבסייה אשר נהרס ב 1952 ונשאר במרכזו עומד מסגד ישן ויפה. בתוך המסגד הקשבנו לסיפור של הכפר ההיסטוריה שלו וגורלם של תושביו.
סאלח, ממארגני הטיול ובן למשפחה מן הכפר, סיפר על ההיסטוריה של הכפר ועל החיים במקום לפני פינוי כל תושבי הכפר. הוא סיפר לנו על סבא שלו, שכשהיה ילד, צה"ל פינה אותו מהכפר, ומאז משפחתו נאלצה לעבור לכפר הסמוך שיח דנון .
בדרך לכפר סלאח הראה את בשרידים הנסתרים בין עצי האורן שנטעה הקרן הקיימת, והזכרנו גם את ההקשר האקטואלי של נטיעות ותפיסת הקרקע וגם למחיקה של השרידים, לבסוף הגענו למרכז הכפר שבו נמצא המסגד ששימש את תושבי הכפר, ונותר כשריד הבנוי האחרון. לאחר פינוי התושבים בכפר מדינת ישראל אסרה לתושבים להתפלל וגידרה את המסגד, והוא עומד במרכז המאבק לשימור הזיכרון המקומי לדברי סלאח.
נכנסנו לחצר המסגד ושם נהלנו שיחה על מה שראינו במהלך הסיור ומה דעתנו לגבי האירועים בכפר, שוחחנו על החשיבות בכך שהדור החדש של ערביי ויהודי ישראל ייחשף לסיפור ההיסטורי ולנרטיבים המקבילים, כמו במקרה של שיירת יחיעם ואל ע'אבסייה ועד כמה חשוב לדור הצעיר לשמר ולזכור את האירוע ולחשוב לעומק על איך האירוע השפיע ומשפיע על תושבי הכפר וצאצאיהם עד היום.

נשאלה השאלה האם נזכה לראות את אל ע'אבסייה נבנית ומאוכלסת מחדש ודנו בנושא מה אנחנו יכולים לעשות כדי לחזק את הדו קיום של האוכלוסייה היהודית והערבית במדינה.
לקבלת עדכונים לגבי סיורים נוספים של 'שוף אל נוף' והזדמנויות נוספות למפגש בין תרבותי, הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של: 'קהילת מבט שיח רב תרבותי' או חפשו בפייסבוק ובאינסטגרם, האשטאג: #שוף_אל_נוף
'קהילת מבט שיח רב תרבותי' – קבוצת הפייסבוק
—
תודה לשגרירות ארה"ב על התמיכה בפיתוח קהילת העמותה.